cropped-logo-sajt.png

Voda je osnovni sastojak života i igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti. Naše telo se sastoji od oko 60% vode, što znači da svaki naš organ, tkivo i ćelija zavisi od adekvatne hidratacije kako bi pravilno funkcionisali.

zašto treba da pijeeš vodu
Pexels: Наталья Хоменко

Pijenje dovoljno vode svakodnevno može značajno poboljšati naše fizičko i mentalno stanje, doprinoseći boljoj energiji, koncentraciji i opštem osećaju blagostanja.

Bez obzira na to koliko smo svesni važnosti vode, često zaboravljamo da je unosimo u dovoljnim količinama. Užurbani način života, zaboravljanje i zamena vode drugim pićima mogu dovesti do hronične dehidratacije, koja ima brojne negativne posledice po naše zdravlje. Zato je važno da se podsetimo koliko je voda zapravo ključna za naše telo i zašto bi trebali da se trudimo da pijemo više vode svakodnevno.

Zašto treba piti vodu?

Voda je neophodna za sve vitalne funkcije našeg tela. Naše ćelije, tkiva i organi zavise od adekvatne hidratacije da bi pravilno funkcionisali. Pijenje dovoljne količine vode omogućava bolji protok krvi i efikasniji transport kiseonika i hranljivih materija kroz naš organizam. Voda pomaže u održavanju optimalnog volumena krvi, čime se smanjuje opterećenje srca i poboljšava cirkulacija.

Osim što poboljšava cirkulatorni sistem, voda igra ključnu ulogu u detoksikaciji organizma. Naši bubrezi koriste vodu za filtriranje otpadnih materija iz krvi i njihovo izbacivanje iz tela putem urina. Adekvatan unos vode smanjuje opterećenje bubrega i pomaže u prevenciji bubrežnih kamenaca i drugih problema sa bubrezima.

Voda takođe značajno utiče na zdravlje naše kože i kose. Hidracija pomaže da koža ostane jedra i elastična, smanjujući pojavu bora i suvoće. Kod osoba sa suvom i normalnom kožom, voda može stimulisati lojne žlezde da proizvode više prirodnih ulja, čime se poboljšava hidratacija kože. Istovremeno, voda ne utiče negativno na masnu kožu, već pomaže u održavanju ravnoteže.

Koliko treba piti vode?

Optimalna količina vode koju treba piti varira u zavisnosti od više faktora, uključujući starost, pol, nivo fizičke aktivnosti i klimatske uslove. Generalna preporuka je da odrasli piju između 8-10 čaša vode dnevno, što je otprilike 2-2,5 litara. Međutim, ova količina može se prilagoditi individualnim potrebama i uslovima.

Na primer, osobe koje se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima ili žive u toplim klimatskim uslovima mogu imati povećane potrebe za vodom. Takođe, trudnice i dojilje trebaju povećati unos vode kako bi podržale svoje i zdravlje bebe. Važno je slušati svoje telo i unositi vodu kad god osetimo žeđ, jer je žeđ signal da je telu potrebna hidratacija.

Pijenje dovoljno vode ne mora biti izazov. Možete postaviti podsetnike na telefonu ili koristiti aplikacije koje prate unos vode. Takođe, nošenje flašice vode sa sobom i često ispijanje manjih količina tokom dana može pomoći u postizanju cilja od 8-10 čaša dnevno.

Voda pomaže u mršavljenju

Pijenje vode može biti ključan faktor u kontroli telesne težine i mršavljenju. Voda povećava osećaj sitosti, što može smanjiti apetit i sprečiti prejedanje. Pijenje čaše vode pre obroka može dovesti do unosa manje kalorija tokom obroka, što je korisno za one koji pokušavaju da smršaju.

Voda takođe pomaže u ubrzavanju metabolizma. Studije su pokazale da pijenje hladne vode može privremeno povećati potrošnju energije, jer telo koristi dodatnu energiju za zagrevanje vode na telesnu temperaturu. Ovo može doprineti bržem sagorevanju kalorija i masti.

Još jedan način na koji voda pomaže u mršavljenju je smanjenje unosa kalorija iz drugih pića. Zamena zaslađenih napitaka, gaziranih pića i voćnih sokova vodom može značajno smanjiti dnevni unos kalorija, što je korisno za gubitak težine.

kad treba pitii vodu
Pexels: Andrea Piacquadio

Zašto ne treba piti vodu stojeći?

Pijenje vode stojeći može imati negativne posledice po varenje i apsorpciju hranljivih materija. Kada pijemo vodu stojeći, voda brzo prolazi kroz naš digestivni sistem, što može dovesti do nedovoljne apsorpcije hranljivih materija i problema sa varenjem. Takođe, pijenje vode u stojećem položaju može izazvati nadutost i gasove.

Pijenje vode u sedećem položaju omogućava da se voda sporije kreće kroz digestivni sistem, pružajući telu dovoljno vremena da apsorbuje hranljive materije i hidrira ćelije. Ovaj način konzumacije vode može poboljšati varenje i smanjiti rizik od nadutosti i drugih digestivnih problema.

Osim toga, pijenje vode u sedećem položaju može biti opuštajuće i smirujuće. Uzimanje trenutka da se smirimo i hidriramo može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Ovaj jednostavan ritual može imati pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje i opšte blagostanje.

Zašto ne treba piti vodu posle jela?

Pijenje vode neposredno posle obroka može razblažiti želudačne sokove i usporiti proces varenja. Naši želudačni sokovi su esencijalni za razgradnju hrane i apsorpciju hranljivih materija. Kada pijemo vodu odmah nakon jela, razblažujemo ove sokove, što može otežati varenje i dovesti do problema kao što su nadutost i gasovi.

Preporučuje se da se voda pije pre obroka ili najmanje 30 minuta posle jela. Ovaj razmak omogućava želudačnim sokovima da efikasno obavljaju svoj posao, čime se poboljšava varenje i apsorpcija hranljivih materija. Takođe, pijenje vode pre obroka može pomoći u kontroli apetita i smanjiti unos kalorija.

Pravilno varenje je ključno za naše opšte zdravlje. Loša probava može dovesti do niza problema, uključujući nutritivne deficite, nadutost, gasove i nelagodnost. Usvajanjem navike da pijemo vodu u pravim trenucima, možemo značajno poboljšati naše digestivno zdravlje i opšte blagostanje.

Zašto ne treba piti vodu u toku jela?

Pijenje vode tokom obroka može razblažiti enzime i kiseline u želucu, što otežava varenje hrane. Naši digestivni enzimi su ključni za razgradnju hrane i apsorpciju hranljivih materija. Kada pijemo vodu dok jedemo, razblažujemo ove enzime i kiseline, što može usporiti proces varenja i dovesti do problema kao što su nadutost i gasovi.

Najbolje je piti vodu pre obroka ili sačekati da obrok bude završen pre nego što ponovo pijete vodu. Ovaj pristup omogućava želucu da efikasno vari hranu bez ometanja.

Koju vodu piti?

Izbor prave vrste vode je takođe važan. Preporučuje se pijenje filtrirane ili flaširane vode koja je bogata mineralima. Izbegavajte vodu iz slavine ako nije adekvatno filtrirana, jer može sadržati nečistoće i štetne materije. Mineralna voda može biti dobar izbor jer sadrži esencijalne minerale koji dodatno doprinose zdravlju organizma.

Filtrirana voda je često najbolja opcija jer uklanja nečistoće, hlor i druge potencijalno štetne supstance koje mogu biti prisutne u vodi iz slavine. Investicija u kvalitetan filter za vodu može biti korisna za dugoročno zdravlje. Pijenje čiste, filtrirane vode može poboljšati ukus i povećati unos vode tokom dana.

Mineralna voda je još jedna odlična opcija, jer sadrži prirodne minerale kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum, koji su važni za zdravlje kostiju, mišića i srca. Ove esencijalne supstance pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita u telu, što je ključno za pravilno funkcionisanje svih organskih sistema.

Pijenje dovoljno vode svakodnevno može imati mnogobrojne benefite po zdravlje, uključujući poboljšanje kože, kose, varenja i opšteg energetskog nivoa. Pridržavanje preporuka o količini i načinu konzumacije vode može značajno doprineti održavanju optimalnog zdravlja i kondicije.

Zato šta čekaš,  flašicu/termos pod ruku i uživaj u hidriranom telu!