cropped-logo-sajt.png

Zadržavanje vode u organizmu može biti neprijatno i često je znak da naše telo nije u ravnoteži. Iako se ovaj problem može pojaviti iz različitih razloga, dobra vest je da postoji više načina kako se uspešno može rešiti.

kako izbaciti višak vode iz organizma
Pexels: Karyme França

Višak vode može uzrokovati nadimanje, oticanje i opšti osećaj nelagodnosti. Ukoliko se ovaj problem ne reši na vreme, može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

Zašto se voda nakuplja u organizmu?

Jedan od glavnih razloga zašto se voda nakuplja u organizmu je neadekvatna ishrana. Prekomerna konzumacija soli dovodi do zadržavanja tečnosti u telu, jer so povlači vodu u tkiva. Osim soli, unos rafinisanih ugljenih hidrata i šećera takođe može doprineti ovom problemu.

Hormonske promene su još jedan značajan faktor. Na primer, žene mogu doživeti zadržavanje vode tokom menstrualnog ciklusa ili u trudnoći. Hormoni utiču na balans tečnosti u telu, što može rezultirati oticanjem.

Nedostatak fizičke aktivnosti takođe doprinosi nakupljanju vode. Kada se ne krećemo dovoljno, cirkulacija krvi i limfe postaje usporena, što može dovesti do oticanja i zadržavanja vode u donjim ekstremitetima.

Medicinska stanja kao što su bolesti bubrega, srca ili jetre mogu uzrokovati ozbiljne probleme sa zadržavanjem tečnosti. Ovi organi igraju ključnu ulogu u regulaciji tečnosti u telu, i kada ne funkcionišu pravilno, višak vode može postati ozbiljan problem.

Koji su sve simptomi da imate višak vode u organizmu?

Najčešći simptom viška vode u organizmu je oticanje, naročito u stopalima, gležnjevima, nogama i rukama.

Ovaj simptom je posebno izražen nakon dugog stajanja ili sedenja. Osim oticanja, mogu se javiti i zategnutost i bol u zahvaćenim delovima tela.

Nadimanje abdomena je još jedan čest znak zadržavanja vode. Ovo može biti praćeno osećajem punoće i nelagodnosti, čak i ako niste konzumirali velike količine hrane. Takođe, primetićete da vam odeća postaje tesna i neudobna.

Brzo dobijanje na težini bez očiglednog razloga može biti indikator viška vode. Ako primetite da se vaša težina menja za nekoliko kilograma u kratkom vremenskom periodu, a da pritom niste promenili ishranu ili nivo fizičke aktivnosti, moguće je da se radi o zadržavanju tečnosti.

U ekstremnijim slučajevima, zadržavanje vode može uticati na disanje. Ako primetite otežano disanje ili kratak dah, posebno tokom ležanja, to može biti znak da višak tečnosti opterećuje srce i pluća. U takvim slučajevima, neophodno je potražiti medicinsku pomoć.

Kako se rešiti viška vode iz organizma?

Rešavanje viška vode iz organizma može se postići kroz promene u načinu života, ishrani i korišćenju određenih tretmana. Prvo, povećajte unos vode jer paradoksalno, dehidracija može dovesti do zadržavanja tečnosti. Konzumiranje dovoljne količine vode pomaže u izbacivanju viška soli i toksina iz tela. Pored toga, smanjenje unosa soli i prerađene hrane može značajno smanjiti zadržavanje vode.

Fizička aktivnost je ključna za poboljšanje cirkulacije i smanjenje oticanja. Redovno vežbanje, čak i lagane šetnje, može pomoći limfnom sistemu da efikasnije funkcioniše. Takođe, podizanje nogu iznad nivoa srca nekoliko puta dnevno može smanjiti oticanje u donjim ekstremitetima.

Prirodni diuretici, kao što su zeleni čaj, peršun i sok od brusnice, mogu pomoći u izbacivanju viška tečnosti. Međutim, pre nego što počnete sa konzumacijom ovih prirodnih sredstava, konsultujte se sa lekarom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Jedan od najefikasnijih i najbržih načina za rešavanje viška vode iz organizma je Endosfera tretman. Ovaj tretman koristi kompresivne mikrovibracije koje pomažu u reaktivaciji cirkulacije i izbacivanju viška tečnosti.

Kako Endosfera radi?

Endosfera tretman koristi kompresivne mikrovibracije koje deluju na potkožne masne naslage, pomažući u njihovom razbijanju i eliminaciji kroz limfnu drenažu. Ovaj proces ne samo da izbacuje višak vode iz organizma, već i eliminiše celulit, zateže kožu i vraća tonus mišićima. Endosfera takođe uklanja staračke fleke, pokreće metabolizam, oblikuje telo, smanjuje obim i čisti organizam od toksina.

Uz sve ove prednosti, tretman je potpuno bezbolan i neinvazivan, što ga čini idealnim za svakoga ko želi da se oslobodi viška vode i poboljša izgled svog tela.

Zahvaljujući ovim karakteristikama, Endosfera tretman je brzo postao jedan od najpopularnijih tretmana za oblikovanje tela i uklanjanje celulita širom sveta.

Pozivamo vas da zakažete svoj Endosfera tretman u Body Time-u, prvom Endosfera centru u Srbiji. Iskoristite priliku da doživite sve prednosti ovog neverovatnog tretmana i rešite se viška vode u svom organizmu na efikasan i prijatan način.