cropped-logo-sajt.png

Detoksikacija – savršena način da očuvate svoje organe i telo!

Detoksikacija
Pixabay: Veganliftz

U današnjem svetu, naše telo je izloženo brojnim toksinima iz sredine, hrane i pa čak i naših misli. Toksini se mogu nakupljati u telu i vremenom dovesti do različitih zdravstvenih problema. Detoksikacija je proces uklanjanja ovih toksina iz tela.

Sedmodnevni detoksikacioni režim je odličan način da resetujete svoje telo i poboljšate svoje opšte zdravlje. Ovaj program uključuje zdravu ishranu, puno vode i blage detoksikacijske metode kako biste se osećali energičnije, vitalnije i zdravije.

Detoksikacija 7 dana

Iako bi ovaj režim ishrane za detoksikaciju mogao da se prilagodi tako da potraje od prve do četvrte nedelje, jedna nedelja detoskikacije trebalo bi da bude dovoljna kako bi započela svoj program postizanja idealnog tela bez celulita i neželjenih masti.

Ova ishrana za detoksikaciju podeljena je na 7 faza, tako da svaka faza traje jedan dan tokom jednonedeljnog trajanja detoksikacije (u dvonedeljnom režimu svaka etapa bi tajala dva dana i tako dalje). Važno je da slediš plan zadatim redom.

Nakon faze “samo tečnost ili faza 1, moraš se vratiti na hranu polako ili ćeš preopteretiti sistem za varenje, poništiti sve što ste do tog momenta postigli i možda se i osećati loše. 

Sedam faza detoksikacije:

Faza 1: Samo tečnost

Faza 2: Samo tečnost i voće 

Faza 3: Dodaj sirovo povrće

Faza 4: Dodaj kuvano povrće i braon pirinač

Faza 5: Dodaj pasulj, sočivo, orahe i semenke

Faza 6: Dodaj zrnevlje i jogurt

Faza 7: Dodaj ribu

Upozorenje: Dijeta detoksikacije osmišljena je za zdravu odraslu osobu i bez prethodne lekarske saglasnosti ne bi smeo da joj se povrgne niko ko je neuhranjen, pod terapijom je lekova na duži vremenski period, trudnice, dojilje ili osobe koje pate od dijabetisa, srčanih oboljenja, oboljenja bubrega ili bilo kojeg degenerativnog oboljenja ili ograničenja u režimu ishrane.

Faza 1: Samo tečnost

Ceđenje sokova:

Sveže napravljeni sokovi od voća i povrća nude dozu hranljivih sastojaka koja se ne može poredeiti sa gotovim kupljenim sokovima. Eksperimentiši sa bilo kojim voćem i povrćem koji izgledaju najsvežije!

Zanemari penu na domaćem napravljenom soku, jednostavno ga promešaj i popij odmah, jer sok počinje smesta da gubi svoju vrednost što duže stoji. 

Oljušti voće koje se uvek ljušti kao što su ananas i banane. Ukloni veće koštice poput onih u višnjama, šljivama i mangu, ali manje poput semenki dinje, jabuka i grožđa, mogu biti isceđene sa voćem. Ako je tvoje izabrano voće i povrće organskog porekla, pažljivo očisti voće i povrće i iseckaj ga kako bi stalo u sokovnik.

Iskoristi praktično čitav plod za maksimalno hranljive sastojke, lišće, gornji delovi i spoljna ljuska na povrću poput celera, cvekle i povrća u vidu korena, sve se stavlja. Iscedi u sok sve lisće ćak i ono manje ukusno na zelenom lisnatom povrću. Ukoliko proizvod nije organski, ukloni sve ljuske, stabiljke i korenje pre seckanja. 

Mozeš probati ove kombinacije:

Sok od jabuke i šargarepe – ovo je najbolji tonik za pročišćavanje i pojačanje imunološkog sistema organizma. Iscedi zajedno četiri šargarepe i dve zelene jabuke.

Sok od malina i breskve – ovaj sok je posebno dobar ukoliko si premorena ili anemična. Iscedi maline, oko 125g, sa dve breskve. Po želji, dodaj jabuku ili dve ukoliko je sok pregust. 

Faza 2: Tečnost i voće

Iako često ima kiselkast ukus, voće je uglavnom alkalna hrana, što će reći da pomaže neutralizaciji kiselkastog ostatka koji se proizvodi čim počnete da se detoksikujete. Zahvaljujući svom visoko vlaknastom sadržaju, voće isto tako predstavlja dobar laksativ i pomoći će u odbacivanju otrpilike 3-4kg raspadnutog materijala u crevima. 

Ukoliko si u mogućnosti, pri detokscikaciji, koristi samo organsko voće i povrće, jer u suprotnom, zamenićeš neke od toksina koje uklanjaš ostacima pesticida.

Faza 3: Sirovo povrće

Uključite klice soje – s obzirom da klice povećavaju hranljiv sadržaj semenki – i sirovi beli luk koji je odličan prečišćivač krvi. Povrće deli mnoga svojstva voća, a neka od njih koja se mogu jesti u salatama, imaju posebnu moć detoksikacije. 

Divlja mirođija poboljšava opšte varenje, a takođe sprečava nadutost stomaka od gasova.

Potočarka je bogata mineralima posebno jodom, kalijumom i gvožđem kao i beta karotinom i sumporom koji okrepljuju jetru.

Listovi maslačka sadrže vitamine A, B i C, takođe sadrži i gvožđe i to čak više nego spanać.

Peršun sadrži cink i tragove minerala koji pomažu boljem radu jetre, a takođe je i blaži diuretik.

Faza 4:  Kuvano povrće i braon pirinač

Kuvaj povrće sa što je moguće manje vode i za što kraće vreme kako bi ono zadržalo svoju maksimalnu hranljivu vrednost. Kuvanje na pari i “prženje mešanjem” predstavljaju dobre metode.

Povrće iz porodice kupusa posebno je dobro za preopterećnu jetru. Pirinač bi trebalo uvek da bude braon kratkog zrna, budući da se pokazalo do sada kao najbolji upijajuč toksina iz creva, a pored toga i najlakše se vari i sadrži najviše vlakana. 

Što se tiče začina, možeš kuvati sa tucanom paprikom i đumbirom, oba stimulišu varanje i pospešuju eliminaciju toksina preko kože.

Kuvano povrće koje se obično jede, a ima detoksikatora su sledeći:

Faza 5: Mahuranke

Pasulj i sočivo predstavljaju dobar izvor proteina, ali ne bi trebalo da se jedu zajedno sa pirinčem u ovoj fazi, pošto mešavina skrobnih ugljenih hidrata i proteina može usporiti proces varenja. Probaj da ostaviš četiri sata između konzumiranja ove dve vrste hrane. 

Orahe bi trebalo jesti sirove i neslane. Poput semenki, oni obezbeđuju korisne kalorije u vidu esencijalnih masnih kiselina, potrebnih organizmu, ali koje se ne mogu proizvesti. Esencijalne masne kiseline takođe stimulišu protok zuči, koja ubrzava varenje. Susam, suncokret i semenke lana predstavljaju bogate izvore esencijalnih masnih kiselina.

Faza 6: Zrnevlje i jogurt

Jogurt bi trebalo da bude od kozjeg ili ovčijeg mleka jer je lakši za varenje od onog koji se pravi od kravljeg mleka, a ima isti koristan učinak na creva. 

Zrnevlje bi uvek trebalo da bude integralno, koje obezbeđuje vlakno za pomoć u kretanju otpada kroz creva i tragove minerala korisne za funkcionisanje jetre. Izaberi raž, heljdu, ječam ili ovas – sve osim pšenice.

Sva pomenuta zrnevlja pomažu pri pravljenjuu lagane i stabilne zalihe glukoze u krvi, omogućavajući jetri izgradnju zalihe glikogena, potrebnog za efikasno sprovođenje funkcija detoksikacije kao i za dostavu sećera u krvi, za hitno potrebnu enegrgiju.

Faza 7: Riba 

Bilo koja sveža riba biće dobra, ali tvoja koža imaće koristi od esencijalnih masnih kiselina pronađenih u uljastoj ribi, kao što su sardine, tuna i losos. Do ove faze, trebalo bi da se osećaš već opuštenije, a ne užurbano da jedete sve što vam nedostaje. 

Povratak na redovnu ishranu

Najbolje je da ponovo uvodiš preostale vrste namirnica sa najmanje jednim danom razmaka između svake.

Sada već treba da budeš više u skladu sa svojim organizmom, što će ti pomoći da odlučiš šta i kada da jedeš. Dodaj mlečne i mesne proizvode postepeno, pošto su bogati zasićenim mastima koje usporavaju varenje. Poslednji korak neka ti bude da dodaš pšenicu. Ukoliko ponovo prebrzo uvodiš ovu složenu hranu, povećaćeš šanse da imaš probleme sa varenjem.